"Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne întru voi şi aţi biruit pe cel viclean." (I Ioan 2, 14)

sâmbătă, 31 martie 2018

creștinul ca și poetul

”Cuvintele, în vorbirea de toate zilele, se rutinează, se banalizează, se automatizează. Ce face poetul? Singularizează cuvântul pentru a-i da forța de a produce o senzație; reînnoiește percepția, blazată, și reîmprospătează facultatea cuvântului de a o trezi din amorțeală.
Credința operează la fel. Ne redescoperă lumea, oamenii, viața și ne scoate din acreală, din plictis, din mohoreală. Înnoiește și înviorează întocmai ca arta poetului sau a pictorului. Capacitatea noastră de a percepe frumosul și binele devine brusc puternică. Acum, dragostea dărâmă zaplazurile indiferenței și bănuielii, sfărâmă zidurile și plafoanele închistării în egoismul veșnic rănit și supărat. Deodată, pecepțiile  -  și cele morale și cele sensibile  -  cresc vertiginos. Lumea e alta pentru credinciosul copleșit de fericire  -  bogată, nouă, îmbietoare, captivantă, euforică,  -  exact ca pentru artist în clipe de inspirație. Lucrează doar aceeași putere: harul sfințitor.”(N.STEINHARDT)

2 comentarii:

DanielaBMED spunea...

Ha ! Nu am vazut ghilimelele, ca am citi fara ochelari... Si eram si uimita si fericita de "ce scrie Marius aici"... La sfarsit...zbang ! Parintele Nicolae Stinhardt... 😊

DanielaBMED spunea...

...fara ochelari, pe telefon, drept care am mai sarit si gresit litere... 😄