"Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne întru voi şi aţi biruit pe cel viclean." (I Ioan 2, 14)

vineri, 5 ianuarie 2018

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIM CA SĂ NE MÂNTUIM

”Vindecarea omului constă în curățirea inimii de toate gândurile din cuget, și bune și rele, prin restrângerea lor la viața interioară a creierului, astfel încât să se îngăduie Duhului lui Dumnezeu să ducă rugăciunile și psalmii de la rațiune la duhul omului, adică la omul lăuntric sau, altfel spus, înlăuntrul inimii. Aceasta înseamnă ”Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga și cu mintea(nous); voi cânta cu duhul, dar voi cânta și cu mintea”(I Cor.14,15). Aceasta este în sens propriu pocăința, prin care patimile reproșabile se prefac în ireproșabile, conducând la îndumnezeire, adică la nimicirea patimilor.”(Pr. IOANNIS ROMANIDES )

5 comentarii:

DanielaBMED spunea...

In Imparatia lui Dumnezeu sunt multe locasuri. Cati oameni ajung VINDECATI, asa cum scrie mai sus ? Si asta inseamna ca ceilalti nu se vor mantui ? Este adevarat ca nimic necurat, sau nimeni necurat nu poate intra in Imparatia lui Dumnezeu. Este de meditat...

pan an spunea...

" Cu toată străjuirea păzeste ti inima mai mult decât orice, ca dintru aceasta izvorăște Viata "
" Dacă iti părăsești pasiunile si iti alungi dorințele , păzindu -ti pacea inimii , aceasta se numește a afla poarta către taina lui DAO" (da, știu ca este din intelepciunea chineza)
Îndemnurile la pocăință nu lipsesc din predici , dar mărturisesc ca pentru mine întunericul din inima si din nous a fost străpuns de Versuri .
Binecuvântat sa fie Domnul !

DanielaBMED spunea...

Mantuirea va fi paradoxala in zilele cele din urma... Asa spune parintele Rafail Noica.

DanielaBMED spunea...

Apoi, un om bine spovedit si impartasit eu cred ca se mantuieste. Rugaciunea inimii este necesitatea omului care Il iubeste pe Domnul de a fi cu El permanent. De ce-L iubesti mai tare, de-aia vrei sa stai cat mai mult cu El ... si prin rugaciune si prin Sfanta Impartasanie. Dar trebuie sa rezisti la temperatura inalta, primindu-L pe Dumnezeu in casa ta cu usa larg deschisa...

DanielaBMED spunea...

"Smereste-te inaintea celor mai mici ca tine, traieste in infranare si nu manca pana la imbuibare, caci din aceasta pricina se inmultesc gandurile. Daca te vei purta cu mare indrazneala si libertate, nu vei fi scutit de lupta cea cumplita a trupului."- Staretul Iosif de la Optina. / "Daca observi ca un anumit gand te sacaie mereu si inima se lipeste de el, atunci esti in mare primejdie, trebuie sa te ridici degraba la lupta ca sa-l indepartezi, sa-l alungi cu rugaciunea lui Iisus si, daca tot nu esti in stare sa-l alungi, marturiseste-l staretului."- Staretul Nicon de la Optina ( citeam adineauri despre ganduri ...)