"Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne întru voi şi aţi biruit pe cel viclean." (I Ioan 2, 14)

vineri, 22 ianuarie 2016

recenzie

Ida
e prima femeie frumoasă din viața mea
care mi-a trezit pofta
de mănăstire....
http://filmehd.net/ida-2013-filme-online.html

5 comentarii:

Ioan spunea...

Probabil manastirea din film este simbol al anturajului bun, care te scoate de sub perdeau amagirilor si te scapa de suicidul spiritual.
Ucigasul ne spune ca actiunile noastre pot transforma radical pe ceilalti. Crima lui a nascut un criminal (un judecator fara Dumnezeu), iar gandul cel bun de a nu lua viata cuiva a nascut un crestin.
La sfarsit Ida se intoarce pe o cale stramta, strabatuta de ceilalti doar in sens invers. Calea stramta a mantuirii pare a fi aceeasi cu a celor multi, dar trebuie strabatuta in directia opusa, spre Lumina.

Marius Iordăchioaia spunea...

Multumesc, Ioan, mult, pentru comentariu. Unii s-au mirat de ce mi-a placut atat de mult acest film...
Am nenumarate motive, dar, foarte personale fiind majoritatea lor, le trec sub tacere...
Ida e femeia, și ce femeie!, a carui ochi, inving restul fiintei, a trupului sau... Iar ”vedenia” din ochii ei, chipul lui Hristos, invinge orice viata posibila pe pamant.... Tot filmul l-am vazut in ochii ei pe Hristos, caci filmul debuteaza cu scena in care Ida reconstituie sau improspateaza chipul unei statui care Il reprezinta pe Imparatul nostru vesnic... Ochii ei tin Adevarul in ei toto filmul, in toate situatiile... Extraordinar!
Apoi, filmul e rembrandian, Lumina e personajul principal.... Cadrele, atat cat ma pricep, sunt aproape perfecte, la limita dintre fotografie și icoana... Cuplul Wanda-Ida spunand totul despre destinele posibile ale femeiii in aceasta lume...
Apoi, Ida mi se pare a fi Polonia insasi... Nu am uitat ca in aceste zile Polonia manifesta public, și este drastic sanctionata de UE pentru asta, dorinta de a ramane in mostenirea ei crestina, la valorile ei perene... Asemenea Idei, Polonia s-a lamurit repede cu ”viata comunitara”, adica, hai s-o spunem pe sleau, cu viata comunismului albastru, viata Wandei model 2013....

Marius Iordăchioaia spunea...

Dar lucrul cel mai important: IDA este o marturisire de credinta! Si nu una usuratica si zgomotoasa, ca o predica neoprotestanta, ci una profunda, facuta printr-o scanare artisitca a vietii care dezvăluie ca lumina de aici, apartine altei lumi... Ca ”totul e in alta parte” cum ii placea parintelui Al. Schmemann sa spuna...
O marturisire alb-negru in potopul multicolor, psihedelic, de lumini sintetice ale secolului XXI...

Marius Iordăchioaia spunea...

Imi place IDA pentru ca nici o cadere si nici un pacat nu Il poate sterge pe Iisus din ochii ei....
Si datorita ei am inteles, dupa multa vreme de cand ma tot intreb, ce inseamna acel ”crestinism rece” pe care Iisus nu-l scuipa din gura Lui... Este ceea ce am văzut la IDA: o credinta rece, o credinta care o face frigidă la toate desertaciunile vietii de sub cer...

Ioana spunea...

"...acel ”crestinism rece” pe care Iisus nu-l scuipa din gura Lui... Este ceea ce am văzut la IDA: o credinta rece, o credinta care o face frigidă la toate desertaciunile vietii de sub cer..."

SUBSCRIU