"Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne întru voi şi aţi biruit pe cel viclean." (I Ioan 2, 14)

luni, 19 octombrie 2015

hrană pentru violența în școli!

În discursurile pe care le-am auzit la începutul anului școlar, atât direcțiunea cât și polițiștii invitați, au vorbit despre violența în școli ca fenomen tot mai îngrijorător. De fapt, ca motivul de îngrijorare nr.1.
Astăzi, mergând pentru o problemă administrativă la un liceu din zonă, am văzut afișele unor evenimente apropiate: Balul bobocilor și, echivalentul acestuia pentru gimnaziu, Balul rățuștelor.
Numai că imaginile, spre deosebire de cuvinte, nu mințeau.
BALUL RĂȚUȘTELOR nu e de fapt decât un Hallowen jr. Pe afiș erau doar pisici negre, bostani rânjitori, vrăjitoare, vampiri, stafii etc. pe un fond de film horror. Dacă o fi fost vreodată vreo rățușcă ori vreun alt personaj al copilăriei normale, a fost de mult înghițită de monștrii acestei sărbători macabre. 
Iar BALUL BOBOCILOR are ca titlu tematic: ÎNGERI și DEMONI. Iar ca subtitlu: de la cer la pământ!!!!
Deci liceul în cauză promovează, CONȘTIENT SAU NU RĂMÂNE DE VĂZUT, demonicul, monstruosul, maleficul, pentru că afișul balului nu avea nimic angelic în el, doar flăcările iadului și un om cu fața mânjită care se scufundă în ele. Subtitlul este iarăși, în tradiție satanistă, o frază întoarsă: nu de la pământ la cer, ci invers: DECI, DUPĂ LOGICA SUBTITLULUI, EVIDENTĂ, E VORBA DE ÎNGERI CARE S-AU HOTĂRÂT SĂ CADĂ! ȘI VOR SĂ FACĂ ASTA LA BALUL BOBOCILOR! Drăguță ideologie, nu-i așa?
Cu asemenea afișe și activități, oare ce se va întâmpla cu nivelul de violență din școli? Va hrăni acest imaginar demonic pacea sufletească a elevilor, respectul și prețuirea pentru aproapele și viața sa?
Se va obiecta, desigur, că este opțiunea elevilor.
Dar opțiuni ale unor elevi a fost și masacrele din liceele din S.U.A. și U.E., căci spre asta se îndreaptă nivelul de violență în școli. Autorii lor erau toți consumatori de cultură întunecată. Dacă elevii ar fi dorit ca bal un masacru sau o orgie, administrația liceului ar fi acceptat, doar pentru că este alegerea copiilor?
Ce om în toate mințile poate crede că, folosind asemenea repere culturale, asemenea semințe ideologice, va obține niște copii blânzi, buni, ascultători de părinți și profesori, echilibrați afectiv și optimiști?
Ce om întreg, încă, la minte și la inimă, poate crede că punând asemenea temelii vădit întunecate și distructive, va putea construi o societate civilizată și coerentă?
La ieșirea pe poarta instituției m-am salutat cu jandarmii care asigurau protecția fizică a copiilor.
Dar unde sunt cei ce trebuie să le apere sufletele? Unde sunt cei ce-i iubesc sau, măcar, susțin asta? Unde sunt părinții lor?
Ceea ce am văzut eu pe ușile și ferestrele acestui liceu nu erau afișe: erau bombe spirituale cu efect întârziat, camuflate în forme de educație și divertisment.
Într-o zi vor exploda sub formă de cinism, cruzime, violență fizică și verbală. Iar dacă nu vor răzbi în afară, va avea loc o implozie mută, care va pune pe fețele lor, chipul cenușiu al depresiei....


3 comentarii:

Lucian-Octavian Anghel spunea...

http://cronicaortodoxa.blogspot.ro/2015/06/recenzie-diablo-prima-ciorna.html

ROF spunea...

In Occident sarbatoarea Halloween-ului se organizeaza inca de la gradinita. Si pentru ca sa nu se rateze anul acesta - deoarece cade in timpul vacantei copiilor, numita de altfel, vacanta de "Toti Sfintii"! - a fost organizata de unele scoli mai devreme. Sarbatoarea a devenit atat de familiara incat, daca nu iti duci copilul deghizat in vrajitoare, dovleac, sobolan, zombi, sau mai stiu eu ce, esti de-a dreptul ciudat, nesociabil,...

Mai mult, sarbatoarea este cat se poate de publica, astfel incat daca iesi pe strada poti sa vezi acest convoi al mortii, de oameni si copii. Mi-a ramas in minte o mama care isi ducea fetita de mana si care era deghizata cu un cutit infipt in cap. Si cata bucurie sa faca atata frica, spaima, rasete si oroare!

S-a ajuns ca in aceasta lume desacralizata, cuvantul diabolic sa fie o garantie a calitatii! Astfel un afis de teatru, de spectacol sau mai stiu eu ce manifestare, daca il contine, este garantia distractiei maxime, a placerii duse la limita ei cea mai inalta.

Asadar, ceea ce se poate vedea acum in Romania, nu imi pare decat o infuzare a raului in societate intr-un mod mult mai vizibil, si dupa un model deja patentat. As putea spune, din pacate, "nimic nou sub soare"... bineinteles in afara lui Hristos!

Lucian-Octavian Anghel spunea...

Imi pare rau acum ca m-am bagat in seama. Marius, poti sa stergi comentariul meu precedent cu link-ul...

Adevarul e ca nimic nu e aleatoriu. Si toate aceste inaintari ale intunericului, de la infiripari la asedii frontale vrajmasul le dobandeste asupra noastra din cauza pacatelor si decaderii noastre.

Diabolicul este consum uzual in ziua de azi. Si nu este intamplator. Sunt unii care s-au straduit din cale afara sa se ajunga la asta. Iar noi am lasat Biserica si pe Hristos si ne-am luat dupa amagirile lor, treapta cu treapta, pana la... iad.