"Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne întru voi şi aţi biruit pe cel viclean." (I Ioan 2, 14)

miercuri, 8 aprilie 2015

aprinde lumina


Creștinismul nu e respingere a vieții, ci  luminare a ei.
Despre Hristos, Evanghelia spune că este lumina vieții.
Diferența dintre curvie și dragoste, de exemplu, este că dragostea vede chipul celui iubit și se pierde în el, pentru că chipul omului este infinit, precum cel dumnezeiesc. Pe când curvia, e o îmbrățișare oarbă, disperată, a unui trup: tot ce poate fi iubirea , în întuneric.... Și e disperată pentru că într-un trup nu te poți pierde. Iar dragostea înseamnă tocmai fericirea a te pierde în nesfârșirea celuilalt... Nu suntem liberi decât în celălalt... Tensiunea chinuitoare dintre necesitatea infinită de a te pierde în celălalt proprie iubirii și neputința trupului singur de a trăi asta, transformă iubirea în suferință, apoi în ură și dispreț....
Creștinismul este a afla că viața ta, asemenea unei încăperi, are un întrerupător, pe un perete. Și, dacă-l apeși și răsucești, se aprinde lumina.
În întuneric, iubirea începe cu trupul și nu mai poate ajunge la suflet.
Singura șansă ca să iubim e să aprindem lumina.
E săptămâna mare și Hristos urcă muntele adevărului despre noi, Golgota. Tot ce am adunat trăind în întuneric, tot ce am zdrobit și ucis trăind orbește, toată ură și disprețul din noi, sunt puse pe Cruce, în lumină.
Ca să fie străpunse de lumină și transformate iar, în iubirea pe care n-am știut-o trăi...
Butonul e Numele lui Iisus și apăsarea și răsucirea lui, rugăciunea. Curățarea abajurului ce nu-i altul decât propria inimă, e spovedania. Și luminarea, Sfânta Împărtășanie.
Aprinde lumina, prietene...

Niciun comentariu: