"Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne întru voi şi aţi biruit pe cel viclean." (I Ioan 2, 14)

duminică, 8 martie 2015

Cuvântul esențial al creștinismului

Cuvântul umilință vine de la cuvântul latin humus care înseamnă pământ roditor. Pentru mine umilința nu este câtuși de puțin ceea ce credem cel mai adesea că este: modul bleg prin care încercăm să ne închipuim că suntem cei mai mari ticăloși și prin care încercăm să-i convingem pe ceilalți că felul nostru artificial de a ne purta dovedește că suntem conștienți de asta. Umilința împărtășește statutul pământului. Pământul este întotdeauna acolo, ca și cum ar fi de la sine înțeles, niciodată amintit, întotdeauna călcat în picioare, locul în care aruncăm și vărsăm tot ceea ce este de prisos. El este acolo, tăcut și acceptând totul și, într-un mod miraculos, prefăcând tot acest refuz într-o nouă bogăție, în ciuda degradării, transformând stricăciunea însăși într-o putere a vieții și într-o nouă sursă de rodnicie, deschis către soare, deschis către ploaie, gata să primească orice sămânță o plantăm pentru a da înapoi de treizeci de ori, de șaizeci de ori și de o sută de ori mai mult pentru fiecare.( Mitr. Antonie de Suroj - ȘCOALA RUGĂCIUNII)

2 comentarii:

Măriuţa Mihai Dan spunea...

Imi place aceasta interpretare a umilintei, exact ca in pilda semanatorului, trebuie sa pregatim terenul pentru samanta cuvantului Lui Dumnezeu...
Multumim pentru impartasire!

Daniel spunea...

E nevoie de Har ,de Duhul, ca sa fi astfel de pamant!Vino Doamne Iisuse!